zaterdag, maart 07, 2009

Suriname, 1 maart 2009

Deze ochtend is de laatste kans om de soortenlijst aan te vullen; we gaan naar de kust. Voor het vertrek wordt een Masked Yellowthroat in de tuin van het hotel gezien. We rijden langs het Onafhankelijksplein, waar de zondagse vogelzangwedstrijd wordt gehouden. Het aantal zangstrofen binnen een bepaalde tijd wordt geturfd en de vogel met het hoogste aantal is de winnaar. Het is een serieuze sport en Otte vertelt dat kampioenvogels 20.000 euro waard zijn. Terwijl we het gebeuren vanuit de bus bekijken, vliegen er twee Crane Hawks over. We rijden verder via de Weg naar Zee, een lange weg door agrarisch gebied. We zien hoe drie Yellow-headed Caracara’s op een aantal koeien gaan zitten. Langs de weg zien we veel Snail Kites en enkele Yellow-hooded Blackbirds. We komen aan bij de kust. Op deze plaats is een Hindoestaans crematorium. De stapels brandhout zijn een bijzonder gezicht; Hindoes verbranden hun overlevenden in de open lucht.
Het water is nog vrij hoog, maar na enig wachten wordt het eb en begint het droog te vallen. Al snel ziet het rood-wit-blauw van de Rode Ibissen en witte en blauwe reigers. Kleine steltlopers, zoals Least en Semipalmated Sandpiper zijn lastig te determineren in hun winterkleed. Eén strandloper is gemerkt door een gele “flag” met een inscriptie aan zijn poot, waarschijnlijk van een Amerikaans ringproject.
Tussen het slik zoekt een Rufous Crab Hawk zijn maaltje bij elkaar. Terug langs de weg zien we vanuit de bus een Krabbenetende Wasbeer.
Na de lunch in het hotel is het tijd om de terugreis te aanvaarden.Het was een intensieve maar zeer productieve reis met in totaal 372 vogelsoorten, zes apensoorten en heel veel soorten insecten, waaraan we nog vaak zullen terugdenken.
Wattled Jacana, Weg naar Zee

Collared Hawk, Weg naar Zee

Red/breasted Blackbird, Weg naar Zee

Yellow/headed Caracara, Weg naar Zee. Volgens de literatuur zoekt deze soort koeien op om teken uit hun huid te trekken en op te eten.

Graafmachine langs Weg naar Zee

Pied Water Tyrant, Weg naar Zee

Grey-breasted Martin, kust bij Weg naar Zee

Scarlet Ibis, kust bij Weg naar Zee

Spotted Sandpiper, kust bij Weg naar zee.

Yellow-headed cowbird, Weg naar zee

Tricoloured Heron, kust bij Weg naar zee

White-rumped Sandpiper, kust bij Weg naar zee

Magnificent Fregatebird, kust bij Weg naar zee

Scarlet Ibis, kust bij Weg naar zee.

Little Blue Heron, kust bij Weg naar zee.

Turkey Vulture, terras bij Eco Resort Inn

Labels: