vrijdag, augustus 27, 2010

Lesbos, 24 april 2010

De eerste volle dag op Lesbos. Als eerste gaan we naar het Raptor Migration point, enkele kilometers te zuiden van Molivos. Het is hier vrij rustig met vogels, met onder andere Bruinkeelortolaan, en Rotsklever terplaatse. Een vermoedelijk terriotoriale Havik kwam even langsvliegen. We gaan verder richting Kalloni, waar langs de weg een vaste plek is om de Dwergooruil te zien. Deze plek is inmiddels min of meer beroemd, en iedere dag zie je er wel een groepje vogelaars een boom intoeren, op zoek naar deze uilensoort. We hebben het uiltje vrij snel gevonden en gaan vervolgens naar de zoutpannen van Kalloni. Deze zoutpannen zijn behoorlijk uitgestrekt en nog steed in bedrijf voor zoutwinning. Dit is één van de plekken waar Lesbos zijn naam aan heeft te danken als uitstekend eiland voor vogelaars.

We zien hier al snel een Zwarte Ooievaar en een veldje met Gele Kwikstaarten. Tussen deze kwikstaarten bevinden zich o.a. een Balkankwikstaart en een zogenaamde "Russische" kwikstaart, van de ondersoort supercilliaris (en dat betekende een nieuwe ondersoort voor me).

Er zijn enkele jaren geeden bij de zoutpannen twee observatiehutten geplaatst. Op zich prima hutten, maar helaas zaten ze een groot gedeelte van de tijd op slot. In de zoutpannen veel Flamingo's, 2 Grielen en veel andere steltlopers als Kemphaan, Bosruiter en Groenpootruiter. Aan de zuidkant van het gebied is ook een moerasachtig gedeelte met zoetwater. Hier zien we 14 Zwarte Ibissen, 3 Witvleugelsterns en Zomertalingen. Omdat het wat begon te waaien een ander gebied opgezocht, de rivier ten westen van de zoutpannen. Hier zagen we o.a. Vale Spotvogel en Zwartkopgors. Daarna even naar de beroemde Skala Kalloni Pool, maar helaas is er weinig meer van over. Wat vroegen een mooi zoetwatermoeras was, is nu een sterk verland vochtig grasland geworden. Wel nog een Ralreiger hier aanwezig, en over de weg kroop een Veenmol.

Arendbuizerd

Bosruiter
Dwergooruil

Spaanse Mus

Moerasschildpad

Kleine Zilverreiger aan draad bij zoutpannen

Kemphaan

"Russische" Gele Kwikstaart, Motacilla flava superciliaris

Zwarte Ooievaar & Steltkluut

Zwarte Ooievaar

Zwarte Ibissen

Visdief


Steltkluut