zaterdag, augustus 28, 2010

Golf van Biskaje augustus 2010

Golf van Biskaje, 20-23 augustus 2010
Op 20 augustus vertrokken we 's ochtends vroeg vanuit Gent met een bus richting Calais. De reis werd georganiseerd door Natuurpunt uit Belgiƫ en ons reisgezelschap bestond uit 53 Belgen en 6 Nederlanders. Na enkele uren staken we met de de veerboot over naar Calais en zagen tijdens de overtocht enkele Zwartkopmeeuwen, Jan-van Genten en een Noordse Stormvogel.
Na aankomst in Dover reed de bus langs de zuidkust van Engeland en maakte bij een natuurgebied genaamd Elstead Moat (onderdeel van Thursley National Nature Reserve) nog een tussenstop. In dit heide-natuurgebied komt de Provencaalse Grasmus voor, maar die liet zich helaas niet zien. Aan het begin van de avond kwamen we aan in Portsmouth, waar we lang moesten wachten voordat we uiteindelijk in het donker aan boord konden gaan. De volgende ochtend vaarden we voorbij aan de kust van Brest, richting het diepe gedeelte van de Golf van Biskaje. We zien die dag leuke aantallen pijlstormvogels, dolfijnen en walvissen.
De volgende ochtend arriveerden we in Bilbao (eigenlijk Santurtzi, een voorstad van Bilbao) - . Om 08.00 uur kon iedereen de boot verlaten en werd er met de deelnemers van de reis een wandeling gemaakt naar de groene heuvels van het dorp Santurtzi. Het was licht bewolkt na een periode van regen, waardoor we niet veel insecten zagen. Wel leuke zangvogels waargenomen zoals Cetti's Zanger, Graszanger en Kleine Zwartkop. Na 4 uur moesten we weer de boot op en we besloten eerst nog even een terrasje te pakken. Daar vlogen Geraniumblauwtjes bij de bloembakken met Geraniums.
Met mooi weer vertrokken we uit Bilbao en we kwamen al snel in diep water terecht. Hier deden we ook al vrij snel goede waarnemingen van Potvissen. We bleven zo lang mogelijk aan dek en gingen in de schemer pas naar de kajuit toe. De volgende ochtend is het goed weer, maar er is een sterke rugwind. Die rugwind zorgt ervoor dat je goed op het bovenste dek (dek 11) kunt zitten, maar er zijn ook sterke golven. Die golven maken het moeilijk om zeezoogdieren te kunnen zien. We zien wel enkele Grote Jagers en Noordse Stormvogels.
Om 18.00 uur komen we aan in Portsmouth. We proberen zo snel mogelijk van boord te komen en zitten om 19.00 uur in de bus. Na een lange busrit en een overtocht Calais-Dover, komen we uiteindelijk om 03.00 uur 's nachts weer in Gent aan.
De totale lijst van waargenomen soorten is als volgt:
Dolfijn van Cuvier 19 ex., Potvis 20 ex., Gewone Vinvis 2ex., Dwergvinvis 1 ex., Griend 94 ex., Tuimelaar 85 ex., Gewone Dolfijn 308 ex., Gestreepte Dolfijn 55 ex. en 9 Bruinvissen.
Verder is er een Lederschildpad waargenomen, 4 Maanvissen en honderden Tonijnen, waaronder Geelvintonijn.
Vogels tijdens de trip waren:49 Kuhls Pijlstormvogels, 14 Grote Pijlstormvogels, 3 Grauwe Pijlstormvogels, 9 Noordse Pijlstormvogels, 1 Vale Pijlstormvogel, 6 Grote Jagers, 3 Kleine Jagers en 1 Kleinste Jager, 18 Stormvogeltjes, 7 Zwarte Sterns en 3 Rosse Franjepoten.
Opmerking: het is onmogelijk om dit allemaal zelf gezien te hebben, je kunt niet aan twee kanten van de boot tegelijkertijd kijken.
Een filmpje over de reis kun je hier bekijken.
Gewone Dolfijn
Gewone Dolfijn
Gewone Dolfijn

Gewone Dolfijn

Gewone Dolfijn
Gewone Dolfijn
Gewone Dolfijn
Kleinste Jager

Kleinste Jager
Griend
Griend

Portugees Oorlogsschip

Oranje Zandoog

Roodstreepspanner

Kuhls Pijlstormvogels
Jan-van-Gent

2 Potvissen

Potvis

Potvis

Potvis

2 Potvissen

2 Potvissen

Wespspin
Tuimelaar

Tuimelaar
Spin
Roodborsttapuit