dinsdag, mei 05, 2009

Suriname, 25 februari 2009

Om vijf gaat uur de wekker. Het is de bedoeling om in het donker de Voltzberg te beklimmen, een hoogteverschil van 240 meter, en op de top de zonsopkomst te beleven. Wij besluiten om de tocht niet te maken en wensen de rest succes. Wilfried gaat met de rest voorop. De klim is vrij pittig en bij het bereiken van de top begint hij juichend te schreeuwen, ondertussen wild met zijn armen zwaaiend. Hierdoor wordt de doelsoort, de Cliff Flycatcher, meteen verjaagd. Dat is een grote domper, en het wordt er niet beter op; de top blijft door het bewolkte weer in nevelen gehuld.
Ondertussen zijn wij met Otte aan het vogelen op het plateau. We zien Lilac-tailed Parrotlet, Red-shouldered Tanager, Green Araçari en Chapman’s Swift. Later worden mooie waarnemingen gedaan van Scarlet Macaw en White-bearded Manakin.
Na de lunch ondernemen we een wandeltocht naar de grootste bekende baltsplaats van één van de mooiste maar ook mafste soorten van de reis, de Guianan Cock-of-the-Rock. Het aantal mannetjes van deze lek bedraagt circa zestig exemplaren. Na een klein uur lopen vanaf het hangmattenkamp bereiken we de lek, die voor toeschouwers wordt afgeschermd door een touw. Als snel zien we de mannetjes heen en weer fladderen en sommigen komen nieuwsgierig kijken. De afstand tussen mens en vogel is soms niet meer dan vier meter. We nemen ongeveer twintig mannetjes en een enkel vrouwtje, bruiner van kleur, waar.
Blue Dacnis, man, Voltzberg plateau
Blue Dacnis, vrouw, Voltzberg plateau
Tropical Kingbird, Voltzberg plateau
Zwarte Spinaap, Voltzberg plateau
Guianan Cock-of-the-Rock, baltsplaats
Guianan Cock-of-the-Rock, baltsplaats
Guianan Cock-of-the Rock, baltsplaats
Guianan Cock-of-the-Rock, baltsplaats
Guianan Cock-of-the-Rock, baltsplaats