maandag, juli 27, 2009

Suriname, 17 februari 2009

Het inmiddels vertrouwde geluid van de Brulaap luidt de ochtend op de Bromsbeg in. Al snel volgt de ietwat zeurderige zang van de White-necked Thrush. Omdat de elektriciteit nog is uitgeschakeld moeten we op de tast douchen. De wc dient te worden doorgespoeld met een zelf te vullen emmer. Maar wat geeft het, later zal het allemaal nog veel primitiever worden.
De eerste wandeling door het natuurpark brengt ons langs een rondscharrelende Agouti. Rinkelende Golden-winged Parakeets vliegen over. Bij een kolonie Green Oropendola’s horen we roepjes van White-throated Manakins en het Boomleeuwerikachtige liedje van een Ferruginous-backed Antbird, al snel gevolgd door geluiden van andere oerwoudvogels: White-throated en Channel-billed Toucans en de alomtegenwoordige Screaming Piha.
Hier maken we kennis met het even fascinerende als frustrerende verschijnsel mixed species flock: zwermen van foeragerend rondbuitelende zangvogels, met vaak wel tien of meer verschillende soorten door elkaar, niet zelden in de hoge boomkruinen. Onze eerste kleine flock zit gelukkig op ooghoogte en bevat Golden-headed Manakins, een Fork-tailed Woodnymph (een kolibriesoort) en een Wedge-billed Woodcreeper. Laatstgenoemde is hier een van de algemeenste soorten woodcreepers, vogels die over boomstammen omhoog kruipen en veelal verschrikkelijk veel op elkaar lijken. De Wedge-billed is echter gemakkelijk te herkennen aan zijn kleine wipsnaveltje.
Naast de woodcreepers zijn het vooral de antbirds (miervogels) waar we aan moeten wennen. Er leven tientallen soorten van in Suriname, bijna allemaal verborgen in de schaduwen van het regenwoud. Gelukkig hebben we Otte bij ons, die de geluiden kent en zijn best doet om diverse soorten naar ons toe te lokken. Deze ochtend lukt dat prima met een Black-headed Antbird en een mooie Cinereous Antshrike. Twee algemene soorten, zo blijkt al spoedig, net als bijvoorbeeld de Mouse-coloured Antshrike met zijn geinige deuntje.Het hoofddoel van de eerste ochtend is de vreemde, zeldzame Sharpbill, een groen acrobaatje met een geluid als een piepende deur. Het lukt ons om af en toe een glimp van een fladderende Sharpbill in de hoge boomkruinen op te vangen. Terwijl me met pijn in de nek terugwandelen zien we vogels als Fulvous Shrike-Tanager, Plain-brown Woodcreeper en Coraya Wren. We vinden vinden zowaar een Guianan Red Cotinga, een zelden waargenomen vogel.
Libel, Brownsberg
Grey-winged Trumpetter, Brownsberg

Brulapen, Brownsberg

Kever, Brownsberg

Brulapen, Brownsberg

Hagedis, Brownsberg

Golden-olive Woodpecker, Brownsberg

Sociale Wespen, Brownsberg

Pijlgifkikker met larven op de rug, Brownsberg