zaterdag, juli 25, 2009

Suriname, 19 februari 2009

Voordat we vertrekken, gaat een kleine groep nog op zoek naar de White-throated Peewee, want niet iedereen had deze soort nog gezien. Gelukkig zit de vogel nog op dezelfde plek als gisteren. Vanaf deze plek wachten we op de bus om verder naar beneden te rijden.
Met door Loes en Frans schoongelapte busraampjes rijden we de berg af. We zijn op weg naar Pakuli Landing, een nog vrij nieuwe en onbekende lodge aan de Coesewijnerivier. De ramen mogen dan schoon zijn, de koppelingsplaat van het busje heeft een flinke opdoffer gehad van de Brownsberg-beklimming. Na een paar uur rijden kan alleen de eerste versnelling nog maar gebruikt worden. Een vervangende bus was al besteld maar blijkt niet op de juiste plaats klaar te staan: die moet uit Paramaribo komen. Onze dappere, oranje bestofte bus komt tot stilstand langs de weg richting Zanderij. We zullen moeten wachten.
Dat vindt niemand trouwens erg, want John heeft een heerlijke lunch bereid, en bovendien blijken zich op deze plek veel bijzondere vogels te bevinden. Een groepje bomen herbergt een Short-crested Flycatcher en twee Burnished-buff Tanagers. Een Cayenne Jay komt op twee gevangen soortgenoten af. En aan de overkant van de weg vinden we Plain-breasted Ground-Doves, en zingen Blue-black Grassquits hun ultrakorte liedjes terwijl ze zichzelf als zwarte flipperkastballetjes omhoog katapulteren.Als de nieuwe bus gearriveerd is vervolgen we onze weg. Langzaam verandert het landschap. Die middag hotsebotsen we door eindeloze savannes, waarboven Red-shouldered Macaws naar hun slaapplek zwermen. Een Solitary Sandpiper heeft een regenplas op de weg als zijn domicilie gekozen; we zullen hem de komende dagen nog vaak moeten pesten.
White-throated Peewee, Brownsberg
Wite-throated Peewee, Brownsberg
Cayenne Jay, onderweg naar Pakuli Landing
Kinderen, onderweg naar Pakuli Landing