zondag, augustus 02, 2009

Suriname, 14 februari 2009

Na een lange vlucht met SLM landen we aan het einde van de middag op het vliegveld van Paramaribo. Na wat kruiers van ons afgeschud te hebben, nemen we even de tijd om de eerste vogels om ons heen waar te nemen. Op een grasveld zien we Yellow-rumped Caciques en er vliegen Fork-tailed Palm Swifts en Orange-winged Amazons over. We maken kennis met onze vogelgids, Otte Ottema, die al meer dan tien jaar voor de Surinaamse natuurbeschermingsorganisatie STINASU werkt. Otte is een opmerkelijke verschijning in een camouflagepak met korte broek en lange baard.
We vertrekken naar Commewijne en zien onderweg Cattle Egrets en een Pied Water-Tyrant. In het donker komen we aan op De Plantage, dat bestaat uit een restaurant en meerdere lodges.
Tijdens de eerste nacht horen we het angstaanjagende geluid van Guianan Red Howler Monkeys (Brulapen) en dat zou vrijwel de gehele reis zo blijven. Ook is er een Striped Owl gehoord. In het eerste ochtendlicht in Suriname is het uiteraard spannend wat we te zien zullen krijgen.
Bij de lodges broedt een paartje Violaceous Euphonia, en bij Jan vliegt er zelfs een Silver-beaked Tanager tegen zijn borst. Op deze voormalige plantage is een ruime tuin aanwezig, een kreek en een stuk bos. Bij de kreek zien we een Green-and-rufous Kingfisher. Na het ontbijt gaan we met een locale gids het bos in. Het bosvogelen is behoorlijk lastig omdat veel vogels hoog in de bomen zitten. Aan de rand van het bos zien we een paartje White-browed Antbird en een White-winged Becard. We vogelen nog wat in de tuin met een Pygmy Kingfisher en een Hooded Tanager en zien onze eerste toekanachtige, de Black-necked Ara├žari.
In de middag begint het te regenen en het zou niet meer ophouden. Vanuit het restaurant vullen we de lijst aan met een Long-winged Harrier en enkele Doodshoofdaapjes.

Glittering-throated Emerald, Commewijne

Black-necked Aracari, Commewijne

Doodshoofdaap, Commewijne

Violaceous Euphonia, Commewijne

Amazonian White-tailed Trogon, Commewijne

Palm Tanager, Commewijne

Drieteenluiaard, Commewijne

Rusty-margined Flycatcher, Commewijne

Bare-eyed Thrush, Commewijne

Pale-breasted Thrush, Commewijne

Great Kiskadee, Commewijne

Hagedis, Commewijne

Black-crested Antshrike, Commewijne