vrijdag, juni 17, 2011

Marokko, 7 april 2011

Boumalne>Ikniouen>Tinjdad>Goulmima>Touroug>Jorf>Rissani>Erfoud>Merzouga
Vandaag een reisdag van Boumalne naar Merzouga. We ontbijten weer vroeg, alle koffers in de bus en eerst nog even naar de steenvlakte buiten de stad. We kunnen deze ochtend prachtig de balts van de Witbandleeuwerik zien. We nemen twee Rosse Woestijnleeuweriken waar en er trekken twee Grauwe Kiekendiefmannen langs. We ontdekken ook een groep foeragerende Kroonzandhoenders die tussen de lage vegetatie erg onopvallend zijn. We zien deze ochtend ook veel Renvogels en twee jagende Lannervalken.
We gaan verder en kopen picknickspullen in Tinerhir. We wisten dat de komende dagen er wel eens geen bier in het hotel te krijgen zou kunnen zijn, dus we proberen dat in de supermarkt te kopen. We zien echter niets staan in de supermarkt. We vragen het aan de toonbank en de bediende loopt snel de winkel uit en wenkt ons mee te lopen. Er wordt een stalen deur naast de winkel geopend en er blijkt een complete slijterij aanwezig, verstopt achter een Coca-cola reclamebord. We kopen wat in en reizen verder de woestijn in. We stoppen onderweg bij de beste sinaasappelverkoper van het land die trots al z’n ansichtkaarten van klanten uit de hele wereld laat zien. Het is behoorlijk heet en qua vogels is het rustig. Na enige tijd komen we bij een stuk woestijn met wat begroeiing en we gaan hier op zoek naar de Maquiszanger. Na een half uurtje zoeken vinden we er uiteindelijk één. Verder zien we hier Brilgrasmus, Woestijnvinken en een Diksnavelleeuwerik. Na de lunch rijden we meteen weer verder en zien onderweg veel Witkruintapuiten. We maken een uitstapje naar een gebied waar veel fossielen worden gewonnen. Hier woont een kennis van Arnoud, die ons in ruil voor de koop van enkele fossielen enkele vogels zal laten zien. Bij aankomst laat hij ons meteen een rustende Woestijnoehoe zien die erg mooi op een rotswand zit. Iets verderop zit ook nog een broedende Barbarijse Valk.
Nadat we wat fossielen hebben gekocht (best mooie dingen trouwens), gaan we naar de stad waar we overstappen in twee Landcruiser-jeeps. De ruimte is achterin wat krap, maar deze vervoermiddelen hebben we echt nodig in het mulle zand. We rijden ongeveer 50 kilometer in stevig tempo door de woestijn naar ons hotel (een soort kamp met zowel hotelkamers als tenten) in Merzouga. Onderweg worden we nog even opgehouden omdat we een paar mensen met hun splinternieuwe Opel uit het zand moeten trekken. Uiteindelijk bereiken we tegen zonsondergang het hotel. Het gebouw ligt prachtig tegen de zandduinen, maar de kamers ruiken een beetje muf (tsja, de muren zijn gepleisterd met iets wat op Kamelenmest lijkt).

Video woestijnrit hier


Woestijnoehoe
Witbandleeuwerik
Maquiszanger