maandag, maart 30, 2009

Suriname, 26 januari 2009

De volgende ochtend op het plateau levert Cayenne Jay, Pompadour Cotinga en een prachtig overvliegende Black-and-white Hawk-Eagle op. Om half twaalf zijn we terug bij het kamp voor een stevige lunch met bruine bonen. De Yellow-billed Jacamar die een dag eerder bij “de badkamer” (de kreek langs het kamp) was gezien, laat zich mooi filmen en fotograferen.
Aan het begin van de middag beginnen we aan de wandeltocht terug naar de rivier. Een Blue-crowned Motmot komt boven onze hoofden zitten. Na het gebruik van lokgeluiden hebben enkelen van ons het geluk om een Rose-breasted Chat te zien, een behoorlijk schaarse soort.
We komen onderweg twee keer een groep trekmieren tegen. Deze mieren vreten onderweg alles op wat ze tegenkomen. Ze kunnen van belang zijn voor onze vogellijst, want met hun agressieve gedrag jagen ze insecten op waarop veel vogels afkomen. We proberen erachter te komen of de trekmieren vergezeld worden door vogels, maar dat lijkt niet zo te zijn. We moeten nu de trekmieren zien te passeren, terwijl ze over het bospad marcheren. Daar is maar één manier voor: een aanloop nemen en zo snel mogelijk over de groep mieren heen rennen totdat je de stroom gepasseerd bent. Martijn en Rob lopen alsnog een paar flinke beten op. De rest van de tocht blijven we zeer alert op deze venijnige bijtertjes.
De tocht begint wat zwaar te worden en niet iedereen houdt hetzelfde tempo aan, vooral niet vanwege de kreken die we moeten oversteken. Bij de rivier is geen boot te zien, maar daar is een oplossing voor. Ergens ligt een portofoon verstopt en Wilfried roept daarmee een boot op die vervolgens binnen tien minuten arriveert. Als we aankomen op Foengoe, wacht een deel van de groep ons op met een Parbo in de hand. Na drie dagen rimboe, insecten, hitte en alleen water en limonade, springen we de boot uit en zetten onze mond aan het bier. Die nacht slapen we gelukkig weer in een bed. Victor stelde onze aandacht blijkbaar niet op prijs; hij is verdwenen.
Scarlet Macaw, Voltzberg plateau

Blackish Nightjar, Voltzberg plateau

Little Chachalaca, Voltzberg plateau

Red-and-green Macaw, Voltzberg plateau

Black-and-white Hawk Eagle, Voltzberg plateau

Yellow-billed Jacamar, Voltzberg kamp
Black-eared Fairy, Voltzberg pad

zaterdag, maart 28, 2009

Suriname, 27 februari 2009

Omdat er nooit voor tienen een vliegtuig landt op Foengoe, hebben we een paar uur tijd om over de airstrip te lopen. Het gebied blijkt goed te zijn voor papegaaien en toekans, en enkele nieuwe soorten voor de trip zoals Violaceous Trogon en Black-crowned Tityra. Een vrouwtje Hook-billed Kite zorgt voor wat verwarring want ze ziet er uit als een kruising tussen een Buizerd en een papegaai. Na het ontruimen van de kamers maken we nog een korte wandeling en doen een poging om de Capuchinbird te horen. Na het afspelen van het geluid lijkt er heel ver een antwoord te komen; de roep is slechts zwakjes te horen. Wel horen we duidelijk een Great Jacamar. Om half twaalf proberen we met een bootje nachtzwaluwen te vinden die mogelijk langs de oever van een eilandje voor het kamp zitten. Ze laten zich helaas niet zien.
Voordat we onder een houten afdakje wachten op het vliegtuig dat ons vanaf de airstrip naar Paramaribo zal vliegen, moeten we eerst op de weegschaal staan met de eigen bagage erbij. Alles wordt bij elkaar opgeteld en we kunnen zonder probleem mee. Om kwart over drie horen we de DHC-6 Twin Otter aankomen. Na het inladen van alle bagage, inclusief John en zijn kookspullen, stijgt het vliegtuigje met flinke kracht op. Onderweg zien we een King Vulture. Na drie kwartier vliegen komen we aan op vliegveld “Zorg en Hoop”, door Tobias ook wel “Kommer en Kwel” genoemd. Eco Resort Inn ligt naast het STINASU kantoor. Voor Surinaamse begrippen is het een groot en luxe hotel. Het heeft een tuin die aan de Surinamerivier grenst. We bekijken er de avondtrek van reigers en zien een Limpkin.
Blue-throated Piping Guan, Foengoe Island

Little Chachalaca, Foengoe Island

Red-and-green Macaw, Foengoe Island

Amazonian White-tailed Trogon, Foengoe Island

Red-necked Woodpecker, Foengoe Island

Deze bij bleef heel lang het zweet van m'n tas aflikken. Let op de lange tong!

Black Vultures, Foengoe Island

Swallow-winged Puffbird, Foengoe Island

Ons vliegtuig landt op de airstrip van Foengoe Island

Labels:

dinsdag, maart 24, 2009

Suriname, 28 februari 2009

Door het dichtbegroeide Peperpot, een oude plantage die al tientallen jaren niet meer in gebruik is, loopt een lang pad, waarlangs de vogels zich moeilijk laten zien. Toch kunnen we nog nieuwe soort bijschrijven: Savanna Hawk en Blackish Antbird. Vanuit de begroeiing horen we Green Ibis roepen.
De Cultuurtuin is een ietwat vervallen park waar vroeger veel bomen en planten uit Indonesië geplant zijn. Bij de ingang zien we een boom met grote rode bloemen waarop kolibries afkomen, waaronder de Glittering-throated Emerald. In een boom achter ons zit een Grey Kingbird.
Na een stukje lopen gaan we van het pad af een dicht bos in, waar we ons flink moeten insmeren met antimug-middel. Al snel zien we een mannetje Crimson-hooded Manakin, het doel van dit uitstapje in het bos. Er verschijnen nog meer exemplaren, maar de muggen drijven ons uiteindelijk toch het bos uit. We zien op de sportvelden enkele Red-breasted Blackbirds en een zeer grote hagedis die meer van een varaan weg heeft. Bij een plasje kijken we naar een alligator. Dan zien we een apart verschijnsel: een jonge Shiny Cowbird wordt gevoerd door een Southern House Wren! Deze cowbird vertoont hetzelfde broedparasitaire gedrag als van een Koekoek, maar behoort totaal niet tot de familie van de koekoeken.We gaan weer terug naar het hotel en zijn daar om zes uur, zodat we nog een uurtje slaaptrek langs de rivier kunnen kijken. Er vliegen honderden reigers langs. Tijdens ons laatste gezamenlijke avondmaal vertelt iedereen zijn of haar persoonlijke hoogte- en dieptepunt van de reis. Voor sommigen is dit het zien of juist missen van een bepaalde vogelsoort, voor anderen een activiteit of ander reismoment.
Vlinder, Peperpot

Hook-billed Kite, Peperpot

Monarchvlinder, Peperpot

Sprinkhaan, Peperpot

Cocoa Thrush, Peperpot

Grey Kingbird, Cultuurtuin

Crimson-hooded Manakin, Cultuurtuin

Jonge Shiny Cowbird wordt gevoerd door een House Wren, Cultuurtuin

Common Tody-Flycatcher, Cultuurtuin

Little Blue Heron, lichte fase, Eco Resort Inn

Labels: ,

zaterdag, maart 07, 2009

Suriname, 1 maart 2009

Deze ochtend is de laatste kans om de soortenlijst aan te vullen; we gaan naar de kust. Voor het vertrek wordt een Masked Yellowthroat in de tuin van het hotel gezien. We rijden langs het Onafhankelijksplein, waar de zondagse vogelzangwedstrijd wordt gehouden. Het aantal zangstrofen binnen een bepaalde tijd wordt geturfd en de vogel met het hoogste aantal is de winnaar. Het is een serieuze sport en Otte vertelt dat kampioenvogels 20.000 euro waard zijn. Terwijl we het gebeuren vanuit de bus bekijken, vliegen er twee Crane Hawks over. We rijden verder via de Weg naar Zee, een lange weg door agrarisch gebied. We zien hoe drie Yellow-headed Caracara’s op een aantal koeien gaan zitten. Langs de weg zien we veel Snail Kites en enkele Yellow-hooded Blackbirds. We komen aan bij de kust. Op deze plaats is een Hindoestaans crematorium. De stapels brandhout zijn een bijzonder gezicht; Hindoes verbranden hun overlevenden in de open lucht.
Het water is nog vrij hoog, maar na enig wachten wordt het eb en begint het droog te vallen. Al snel ziet het rood-wit-blauw van de Rode Ibissen en witte en blauwe reigers. Kleine steltlopers, zoals Least en Semipalmated Sandpiper zijn lastig te determineren in hun winterkleed. Eén strandloper is gemerkt door een gele “flag” met een inscriptie aan zijn poot, waarschijnlijk van een Amerikaans ringproject.
Tussen het slik zoekt een Rufous Crab Hawk zijn maaltje bij elkaar. Terug langs de weg zien we vanuit de bus een Krabbenetende Wasbeer.
Na de lunch in het hotel is het tijd om de terugreis te aanvaarden.Het was een intensieve maar zeer productieve reis met in totaal 372 vogelsoorten, zes apensoorten en heel veel soorten insecten, waaraan we nog vaak zullen terugdenken.
Wattled Jacana, Weg naar Zee

Collared Hawk, Weg naar Zee

Red/breasted Blackbird, Weg naar Zee

Yellow/headed Caracara, Weg naar Zee. Volgens de literatuur zoekt deze soort koeien op om teken uit hun huid te trekken en op te eten.

Graafmachine langs Weg naar Zee

Pied Water Tyrant, Weg naar Zee

Grey-breasted Martin, kust bij Weg naar Zee

Scarlet Ibis, kust bij Weg naar Zee

Spotted Sandpiper, kust bij Weg naar zee.

Yellow-headed cowbird, Weg naar zee

Tricoloured Heron, kust bij Weg naar zee

White-rumped Sandpiper, kust bij Weg naar zee

Magnificent Fregatebird, kust bij Weg naar zee

Scarlet Ibis, kust bij Weg naar zee.

Little Blue Heron, kust bij Weg naar zee.

Turkey Vulture, terras bij Eco Resort Inn

Labels: