zaterdag, augustus 28, 2010

Golf van Biskaje augustus 2010

Golf van Biskaje, 20-23 augustus 2010
Op 20 augustus vertrokken we 's ochtends vroeg vanuit Gent met een bus richting Calais. De reis werd georganiseerd door Natuurpunt uit België en ons reisgezelschap bestond uit 53 Belgen en 6 Nederlanders. Na enkele uren staken we met de de veerboot over naar Calais en zagen tijdens de overtocht enkele Zwartkopmeeuwen, Jan-van Genten en een Noordse Stormvogel.
Na aankomst in Dover reed de bus langs de zuidkust van Engeland en maakte bij een natuurgebied genaamd Elstead Moat (onderdeel van Thursley National Nature Reserve) nog een tussenstop. In dit heide-natuurgebied komt de Provencaalse Grasmus voor, maar die liet zich helaas niet zien. Aan het begin van de avond kwamen we aan in Portsmouth, waar we lang moesten wachten voordat we uiteindelijk in het donker aan boord konden gaan. De volgende ochtend vaarden we voorbij aan de kust van Brest, richting het diepe gedeelte van de Golf van Biskaje. We zien die dag leuke aantallen pijlstormvogels, dolfijnen en walvissen.
De volgende ochtend arriveerden we in Bilbao (eigenlijk Santurtzi, een voorstad van Bilbao) - . Om 08.00 uur kon iedereen de boot verlaten en werd er met de deelnemers van de reis een wandeling gemaakt naar de groene heuvels van het dorp Santurtzi. Het was licht bewolkt na een periode van regen, waardoor we niet veel insecten zagen. Wel leuke zangvogels waargenomen zoals Cetti's Zanger, Graszanger en Kleine Zwartkop. Na 4 uur moesten we weer de boot op en we besloten eerst nog even een terrasje te pakken. Daar vlogen Geraniumblauwtjes bij de bloembakken met Geraniums.
Met mooi weer vertrokken we uit Bilbao en we kwamen al snel in diep water terecht. Hier deden we ook al vrij snel goede waarnemingen van Potvissen. We bleven zo lang mogelijk aan dek en gingen in de schemer pas naar de kajuit toe. De volgende ochtend is het goed weer, maar er is een sterke rugwind. Die rugwind zorgt ervoor dat je goed op het bovenste dek (dek 11) kunt zitten, maar er zijn ook sterke golven. Die golven maken het moeilijk om zeezoogdieren te kunnen zien. We zien wel enkele Grote Jagers en Noordse Stormvogels.
Om 18.00 uur komen we aan in Portsmouth. We proberen zo snel mogelijk van boord te komen en zitten om 19.00 uur in de bus. Na een lange busrit en een overtocht Calais-Dover, komen we uiteindelijk om 03.00 uur 's nachts weer in Gent aan.
De totale lijst van waargenomen soorten is als volgt:
Dolfijn van Cuvier 19 ex., Potvis 20 ex., Gewone Vinvis 2ex., Dwergvinvis 1 ex., Griend 94 ex., Tuimelaar 85 ex., Gewone Dolfijn 308 ex., Gestreepte Dolfijn 55 ex. en 9 Bruinvissen.
Verder is er een Lederschildpad waargenomen, 4 Maanvissen en honderden Tonijnen, waaronder Geelvintonijn.
Vogels tijdens de trip waren:49 Kuhls Pijlstormvogels, 14 Grote Pijlstormvogels, 3 Grauwe Pijlstormvogels, 9 Noordse Pijlstormvogels, 1 Vale Pijlstormvogel, 6 Grote Jagers, 3 Kleine Jagers en 1 Kleinste Jager, 18 Stormvogeltjes, 7 Zwarte Sterns en 3 Rosse Franjepoten.
Opmerking: het is onmogelijk om dit allemaal zelf gezien te hebben, je kunt niet aan twee kanten van de boot tegelijkertijd kijken.
Een filmpje over de reis kun je hier bekijken.
Gewone Dolfijn
Gewone Dolfijn
Gewone Dolfijn

Gewone Dolfijn

Gewone Dolfijn
Gewone Dolfijn
Gewone Dolfijn
Kleinste Jager

Kleinste Jager
Griend
Griend

Portugees Oorlogsschip

Oranje Zandoog

Roodstreepspanner

Kuhls Pijlstormvogels
Jan-van-Gent

2 Potvissen

Potvis

Potvis

Potvis

2 Potvissen

2 Potvissen

Wespspin
Tuimelaar

Tuimelaar
Spin
Roodborsttapuit

vrijdag, augustus 27, 2010

Lesbos 2010, introductie

Van 23 april tot en met 4 mei 2010 zijn we op vakantie geweest naar Lesbos, een Grieks eiland vlak voor de Griekse kust. We hadden het geluk dat de vulkaan op IJsland niet langer het vliegverkeer in de war stuurde, zodat normaal konden vertrekken. De terugvlucht liep iets anders dan gepland, maar dat valt later in dit webog te lezen. Onze reis is geboekt bij Sudtours en we verbleven de gehele reis in een klein appartement in een verbouwde boerderij net buiten de oude stad Molivos. Gedurende de reis hadden we een Fiat Panda gehuurd, waarmee we probleemloos over het eiland konden komen.
Ter voorbereiding op de reis hebben we het boek "A birdwatching guide to Lesvos", van Steve Dudley aangeschaft. Deze auteur houdt ook een
website van de vogels van Lesbos bij.

Lesbos, 23 april 2010

Om ca. 07.00 uur op tijd vertrokken vanaf Schiphol. Na aankomst op het vliegveld bij Mytilini wat dringen om een beetje vlot de huurauto te krijgen, want het gaat hier niet erg georganiseerd. We vertrekken uit Mytilini en rijden langs de oostkust van het eiland naar het noorden. Direkt langs de kust zagen we al veel vlinders zoals de Pijpbloemappollo en Koningspage. Ongeveer halverwege de rit stopten we bij een plasje, waar Alpengierzwaluwen kwamen drinken. Enkele kilometers verder was een leuk braakliggend terrein waar we enkele Duinpiepers zagen, een Izabeltapuit en de eerste Oostelijke Blonde Tapuit. Een Lannervalk vloog langs en dat is voor het eiland een zeer schaarse broedvogel. Tegen het begin van de avond arriveerden we bij ons appartement dat mooi tegen de voet van de heuvels van Molivos lag.

Alpengierzwaluw
Duinpieper

Izabeltapuit
Ooievaar

Lesbos, 24 april 2010

De eerste volle dag op Lesbos. Als eerste gaan we naar het Raptor Migration point, enkele kilometers te zuiden van Molivos. Het is hier vrij rustig met vogels, met onder andere Bruinkeelortolaan, en Rotsklever terplaatse. Een vermoedelijk terriotoriale Havik kwam even langsvliegen. We gaan verder richting Kalloni, waar langs de weg een vaste plek is om de Dwergooruil te zien. Deze plek is inmiddels min of meer beroemd, en iedere dag zie je er wel een groepje vogelaars een boom intoeren, op zoek naar deze uilensoort. We hebben het uiltje vrij snel gevonden en gaan vervolgens naar de zoutpannen van Kalloni. Deze zoutpannen zijn behoorlijk uitgestrekt en nog steed in bedrijf voor zoutwinning. Dit is één van de plekken waar Lesbos zijn naam aan heeft te danken als uitstekend eiland voor vogelaars.

We zien hier al snel een Zwarte Ooievaar en een veldje met Gele Kwikstaarten. Tussen deze kwikstaarten bevinden zich o.a. een Balkankwikstaart en een zogenaamde "Russische" kwikstaart, van de ondersoort supercilliaris (en dat betekende een nieuwe ondersoort voor me).

Er zijn enkele jaren geeden bij de zoutpannen twee observatiehutten geplaatst. Op zich prima hutten, maar helaas zaten ze een groot gedeelte van de tijd op slot. In de zoutpannen veel Flamingo's, 2 Grielen en veel andere steltlopers als Kemphaan, Bosruiter en Groenpootruiter. Aan de zuidkant van het gebied is ook een moerasachtig gedeelte met zoetwater. Hier zien we 14 Zwarte Ibissen, 3 Witvleugelsterns en Zomertalingen. Omdat het wat begon te waaien een ander gebied opgezocht, de rivier ten westen van de zoutpannen. Hier zagen we o.a. Vale Spotvogel en Zwartkopgors. Daarna even naar de beroemde Skala Kalloni Pool, maar helaas is er weinig meer van over. Wat vroegen een mooi zoetwatermoeras was, is nu een sterk verland vochtig grasland geworden. Wel nog een Ralreiger hier aanwezig, en over de weg kroop een Veenmol.

Arendbuizerd

Bosruiter
Dwergooruil

Spaanse Mus

Moerasschildpad

Kleine Zilverreiger aan draad bij zoutpannen

Kemphaan

"Russische" Gele Kwikstaart, Motacilla flava superciliaris

Zwarte Ooievaar & Steltkluut

Zwarte Ooievaar

Zwarte Ibissen

Visdief


Steltkluut

Lesbos, 25 april 2010

Op deze dag volgen we de noordkust vanuit Molivos naar Eftalou, dus in oostelijke richting. Eerst gaan we vanuit het appartement een stukje de heuvels in om vlinders te kijken. Daarna vervolgen we onze weg en net buiten Molivos horen we onze eerste Griekse Spotvogel in een Olijfboomgard. Het geluid lijkt erg op dat van een Grote Karekiet. Deze noordelijke route langs de kust is erg fraai. Onverhard, rustig en met veel ruige stukjes en bloemrijke bermen. Bij een geitenboerderij ontdekken we een volop zingende Rouwmees. Daarna zien we nog een paar exemplaren van deze soort. We zien een groepje Nederlanders geconcentreerd in de bosjes kijken naar een Oostelijke Pijpbloemvlinder. We komen daarna bij een rustige vallei met veel vogels. Hier zien we o.a. Paap, Roodkopklauwier, Grauwe Klauwier, Bruinkeelortolaan en Baardgrasmus. Er is ook wat roofvogeltrek met vier overvliegende Roodpootvalken en een Boomvalk. Over zee zien we enkele groepen Zwartkopmeeuwen en een Kuhls' Pijlstormvogel. We komen in de buurt van de plaats Eftalou en zien hier nog 3 oeverlopers. De weg gaat hier niet langer langs de kust en via een kleine weg in het binnenland rijden we terug. Het is een vrij ruig pad waar niet vaak iemand rijdt, maar wel erg mooi. We zien veel vlinders en komen een mooie landschildpad tegen. Zo mooi als het weggetje begint, zo lelijk eindigt de weg. We komen uit op een open vuilnisbelst, waar het vuilnis in de fik gestoken wordt.

Honingbij
Bloem
Zwartkopgors
Tapuit
Landschildpad
Rouwmees
Rouwmees